Пародонтологично лечение

Какво е пародонтологично лечение?

Това е лечение на околозъбните тъкани – венец, кост, джобове и пр. Те може да са засегнати от микробни или немикробни (травматични, анатомични, ятрогенни) причини.

Основна част от пародонталното лечение е почистването на зъбите и околозъбните пространства от натрупвания на зъбна плака и зъбен камък.

 

p6

зъбната плака е причина за гингивит, пародонтит, кариес и други плакзависими заболявания

 

panorama zk

състояние преди – непосредствено след – една седмица след почистване на зъбен камък. Венецът оздравява напълно при създадени добри условия за това

panorama zk 2

когато средата около зъбите е слюнка – венецът е без възпаление и е в това състояние докато е чисто

При почистването на зъбен камък се извършва и целенасочена мотивация на пациента, за да може той адекватно да поддържа постигнатото състояние.

Успехите на пародонталното лечение зависят в огромна степен от съдействието на пациента, което налага и подробното му информиране и обучение за ефективна лична устна хигиена.

Преди почистване се извършва визуализация на зъбната плака

07dental plaque - fuxin

използват се вещества, оцветяващи само зъбната плака

 

Заболяванията на пародонта (околозъбните тъкани), причинени и зависими от микробите (плаката) може да се подредят по отношение на тежестта както следва:

1. Липса на заболяване – това се наблюдава при хора с отлична устна хигиена, при които се извършват редовни профилактични мероприятия (почистване през 6- 8 до 12 месеца). Може да се наложи полиране, или профилактично почистване на цялата устна кухина (един сеанс).

добре подържана хигиена без натрупвания и възпалителни изменения

добре подържана хигиена без натрупвания и възпалителни изменения

2. Малки натрупвания на зъбна плака и зъбен камък без изразено възпаление на венеца и без кървене и дискомфорт – това се наблюдава най-често при профилактичните прегледи на пациенти, които нямат оплаквания . При тази ситуация обикновенно се препоръчва профилактично почистване на зъбен камък и зъбна плака (цяла устна кухина в един сеанс или  два сеанса за горна/долна челюст).

malko natrupvaniq

относително добра хигиена, но без да се използва средство за междузъбно почистване и съответни междузъбни натрупвания

3. Изразени натрупвания на зъбен камък и зъбна плака. Тази ситуация неминуемо е свързана с възпаление на венеца, изразено кървене при четкане и при ползване на конец за зъби, неприятна миризма от междузъбните пространства, дискомфорт.  Като диагноза обикновенно се регистрира „гингивит“ или „начален пародоннтит“. Почистването на зъбен камък и плака обикновено е лечебно и по-дълбоко, като  се реализира на етапи (2 до 4 сеанса).

izrazeni natrupvaniq

реакция на венеца към токсините на микробите в бактериалната плака – подуване и зачервяване, което възпрепятства пациента да поддържа добра хигиена

4. Изразени натрупвания, изразено кървене, увеличаване на дълбочината на венечните джобчета, гноене и повишена подвижност на  единични зъби. Дагнозата е среден до изразен пародонтит, при което е засегната и костната поддръжка на зъба. Лечението е в няколко сеанса, като може да се наложат и по-специализирани процедури (кюретиране, шиниране, ексцизии, хемисекции и др).

naprednal parodontit

пародонтитът в начална фаза е лечим, стига да се отстранят вредните фактори и да се реализира добра подръжка

5. Множество изразени натрупвания на зъбен камък, обилно натрупване на зъбна плака, генерализирано увеличаване на дълбочината на венечните джобове, повишена подвижност на множество зъби и загуба на отделни или група зъби. Диагнозата е напреднал пародонтит. Лечението обикновенно е комплексно – хирургично, пародонтологично, протетично.

5

при тежкия пародонтит терапията нерядко е заместителна (снемаемо или неснемаемо протезиране)

След реализиране на лечебните процедури се преминава във фаза на контролиране, проследяване и редовна профилактика.

Виж клиничен случай – Л.И.